Vad du bör tänka på när du målar på vintern

Den kalla årstiden har börjat, bladen faller från träden utanför och koppen te lockar med mysig värme. Exakt rätt tidpunkt för att påbörja renoveringar eller förnyelser i ditt hus eller lägenhet. Eftersom en ny väggfärg kan ge ett hem en ny glans. Men vad ska du se upp för om du vill ha målningsarbete på vintern? Vi har sammanfattat viktiga tips och information för dig i den här artikeln, som du bör vara uppmärksam på.

I allmänhet: måla inomhus, inte ute!

Det finns en enkel tumregel när det gäller målningsarbete på vintern: utomhusområden som fasader eller ytterdörrar bör helst inte målas. På grund av vädret på vintern, de tillhörande temperaturvariationerna, fuktigheten och de förändrade ljusförhållandena kan en målning snabbt misslyckas.

En borste bör därför endast användas i nödsituationer, till exempel när det finns allvarliga skador på fasaden. Däremot kan alla inredningsytor målas utan problem på vintern. Att ha detta arbete gjort på vintern och inte på sommaren har faktiskt ett antal fördelar. Dessa är:

  • Färgerna torkar bättre tack vare justerbar uppvärmningsluft
  • Lukten av färg kan snabbt avlägsnas genom att ventilera rummet
  • Arbetet kan också utföras under pågående verksamhet
  • På grund av de låga beställningstiderna är priserna betydligt lägre

De olika fördelarna i detalj

Som du kan se finns det många fördelar med att måla på vintern som gör det väldigt attraktivt. Tron att målare inte kan arbeta på vintern är en vanlig missuppfattning. Det var sant för flera decennier sedan när många hus inte var väl isolerade och uppvärmda. Vid den tiden gav vintern fortfarande stora problem för varje målare. Detta är dock inte längre fallet idag.

Att arbeta på vintern har fördelen för målaren att färgen torkar snabbt tack vare den lättreglerbara uppvärmningsluften. Detta innebär att målning ofta kan utföras snabbare än på våren eller sommaren. På så sätt kan även hela lägenheter eller hus målas på nolltid och spara dig en byggarbetsplats i ditt hushåll eller företagsbyggnad som varar i flera veckor.

Dessutom kan lukten av färg avlägsnas mycket snabbt genom riktad ventilation. Vid målning förblir fönstren stängda för att undvika onödig värmeförlust. Först efter att målningen har genomförts släpps lukten av målarfärg ut ordentligt från byggnaden på ett riktat sätt. Detta eliminerar till stor del irritationen av färglukt.

Det finns också en annan fördel om du utför målning på vintern. Något som har blivit möjligt de senaste åren tack vare ny utveckling inom färgfältet. Numera används moderna färger som knappast utvecklar någon lukt.

I allmänhet är idrifttagning av målningsarbete på vintern också fördelaktigt eftersom priserna är betydligt lägre. Eftersom det är en hektisk tid erbjuder många målningsföretag betydligt lägre priser än på våren eller sommaren.

Behöver du hjälp med målningen. Vi har erfarna målare i Göteborg som kan göra jobbet åt dig. Kontakta oss idag och se vad det skulle kosta dig att anlita en professionell målare.