Rätt färg för din fasad – det är vad du bör tänka på

När du renoverar din fasad har du ett stort urval av möjliga gipsvarianter och färger. Färgen på fasaden har ett betydande inflytande på byggnadens visuella effekt. Vi ger dig några tips som du definitivt bör överväga när du väljer färg.

Fasadfärg – dessa regelverk måste uppfyllas

Så stort som valet av färgpalett är, finns det vissa gränsvillkor som du inte kan påverka. Detta inkluderar krav från kommunen, som får göra strikta regler för fasadfärg. Fråga på ditt ansvariga stadshus om möjliga krav, om du ännu inte är medveten om dem. Om din byggnad är en fredsmärkt byggnad är specifikationerna för fasaden nästan säkert fastställda. Om du helt enkelt ignorerar dem riskerar du att bli straffad. I värsta fall kan du till och med behöva måla om den.

I allmänhet kan du orientera dig på de omgivande byggnaderna. Om de flesta av byggnaderna är målade med en liknande ton är det mycket troligt att lokala myndigheter kräver det. Se till att ha uttalanden skriftligen, eftersom muntliga avtal är ineffektiva och icke-bindande vid tvivel.

Optiska faktorer när du väljer färg

Förutom de officiella bestämmelserna finns det också andra punkter som du bör vara uppmärksam på när du gör ditt val. Välj inte bara en färg isolerat. Eftersom miljön har ett avgörande inflytande på färgeffekten, är det lämpligt att alltid ta det övergripande konceptet med i beräkningen när man väljer färger.

Specialföretag erbjuder dig också färgkort som du kan ta med dig hem för att få en realistisk bild av implementeringen – dra nytta av detta erbjudande. Gipsen har också ett ytterligare inflytande på effekten. Beroende på materialets ojämnhet och yta utvecklar fasadfärgen en annan stil, som kan skilja sig avsevärt.

Saker att notera för en högkvalitativ fasadmålning

För att du ska få en fasadmålning av hög kvalitet måste målningen utföras på en lämplig dag. En varm sommardag verkar perfekt för amatören, men det leder till att färgen torkar för snabbt. Färgen kan spricka och smula av fasaden igen. Men regn och temperaturer som är för låga kan också vara ett problem vid målning.

Den perfekta tiden är dagar med måttliga temperaturer mellan 14 ° C och 24 ° C utan regn och direkt solljus. Ett lager färg räcker vanligtvis inte för ett långvarigt slutresultat, därför bör du överväga en vecka med jämnt väder om du vill måla fasaden flera gånger.

Kvaliteten mellan olika fasadfärger kan variera avsevärt. Du kommer att vara i butiker för att ge råd och välja nödvändigtvis en kvalitetsfärg från. Även om detta vanligtvis förknippas med ett högre pris, erbjuder det också en längre hållbarhet. För att undvika eventuella felkällor bör du också ställa dig själv följande frågor innan du målar:

  • Är det nödvändigt att förbehandla fasadytan?
  • Hur mycket yta måste målas och vilken mängd färg behövs?
  • Behöver du ställningar eller kan du arbeta med vanliga stegar?

Som du kan se finns det några punkter att tänka på när man målar en fasad och väljer färg. Om du anställer ett erfaret specialföretag som gör jobbet åt dig kommer du att njuta av en vacker fasad under lång tid och du behöver inte oroa dig över att det inte görs ordenligt.