Måla trädgårdsstaketet: vem har det vackraste staketet?

Varje trädgårdsstaket utsätts för ett stort antal väderförhållanden varje dag. Särskilt trä är mycket mottagligt och kan ruttna efter ett tag utan tillräckligt skydd och skötsel. Det är därför nödvändigt att ge stängslet en färgbeläggning som ska uppdateras då och då för att hålla staketet i ett bra skick.

NÖDVÄNDIGT ARBETE INNAN MÅLNING

Färgen appliceras på träet i flera steg och förberedelser kan inte undvikas. Speciellt med äldre staket där det finns färgerester måste grundlig rengöring utföras först. Det är särskilt effektivt här om du slipar ner trädgårdsstaketet. Antingen används sandpapper eller så används en slipmaskin.

Rester kan sedan enkelt tas bort med en trådpensel. Mossa och smuts kan tas bort med en högtryckstvätt. Om detta inte är tillgängligt kan en pensel och lite tvålvatten hjälpa. Rengöring bör göras några dagar innan målning så att träet har tillräckligt med tid att torka. För att skydda omgivningen mot oönskade färgstänk, rekommenderas att du täcker stigar, postlådor, fågelhus eller dekorativa element med en presenning.

MATERIALVAL OCH DET FÖRSTA LACKBELÄGGNINGEN

Nu är det dags för den första färgbeläggningen. Eftersom detta endast fungerar som en grundmålning räcker ett tunt färgbelägg. Antalet medel som kan appliceras på virket är stort. Trä konserveringsfärger och trälasyr används oftast. När du gör detta, var uppmärksam på tillägget ”träkonserveringsmedel” som det målsystem som används ska bära. Endast dessa produkter innehåller biocider som dödar svampar och mikroorganismer.

Lasyren är indelad i tunna och tjocka lager, de flesta finns i olika nyanser av brunt. De öppna glasöglorna har fördelen att de inte river eller skalar bort. Tunna filmglasurer är det föredragna alternativet. De tränger mycket in i träet och kan senare få en renoveringsbeläggning utan omfattande slipning.

På grund av det stora utbudet av färger erbjuder träkonserveringsfärger större utrymme för individuell design. Användningen är emellertid mer komplex eftersom den kräver att en grundfärg appliceras i förväg för att förhindra att djur i träet bryter igenom. En annan möjlighet är impregnering, detta är saltlösningar, som vanligtvis appliceras på fabriken. Tack vare panntrycksprocessen tränger de djupt in i träet och erbjuder långsiktigt skydd mot svampattacker och UV-strålning. Det är då möjligt att måla över med färgade beläggningar.

SLIPA TRÄDGÅRDSSTAKETET OCH MÅLA DET IGEN

När det första färgskiktet har applicerats och torkats slipas träet grovt. Målet här är att lätt grova materialet för att förbättra vidhäftningen i nästa lager. Stängslet ges nu sin sista touch i form av en förnyad applicering av den valda glasyren eller färgen. Detta bör göras jämnt med en rulle eller pensel. Färger och glasyr bör alltid appliceras från botten till topp. Så det inte finns några fläckar från beläggningar som droppar på det obehandlade virket. Förresten är linolja inte lämplig för att måla ett trästaket. Det erbjuder inget skydd mot svampar och mikroorganismer och kan inte hålla UV-strålning borta.

Ett noggrant målat staket erbjuder väderbeständighet, som förlänger träets livslängd enormt. Beroende på plats och klimatförhållanden varar en färgbeläggning cirka tre till sex år. Med rätt skötsel kommer trästaketet att vara kvar hos sin ägare mycket längre.

Kontakta oss om du vill ha hjälp med målningen av dina staket i Göteborg!