MÅLA OSB-PANELER – STEG FÖR STEG

I skalkonstruktion används spånskivor ofta för att klä tak, väggar och ibland golv. De så kallade OSB-panelerna är en produkt tillverkad av avfallsflis som har pressats. OSB står för orienterad strukturbräda. Normalt har spånskivor använts tidigare, men OSB-paneler är mer flexibla, stabilare och mer miljövänliga som en återvinningsprodukt på grund av den höga andelen lim. Vem är missnöjd trots träets naturliga utseende. Hur ska du gå vidare, vilka färger som finns tillgängliga och vad du kan tänka på, kommer du att få reda på i den här artikeln.

KORREKT FÖRBEREDELSE GÖR HELA SKILLNADEN

Först och främst bör du vara uppmärksam på valet av spånskivan. OSB-paneler för interiören kan lackeras eller målas utan problem, men detta skiljer sig från paneler till utsidan. Dessa har vanligtvis en beläggning för att skydda mot fukt. Eftersom du ska börja ditt arbete, skulle du betala och därmed skada beläggningen. Var därför uppmärksam på om det valda träet är lämpligt för inomhusbruk när du köper.
Vid montering och limning av panelerna uppstår kanter som måste slipas av. Sedan rengör du det hela med en kvast, dammsugare eller en våt trasa. Nu är det dags att vänta. Materialet ska vila i målområdet i minst 2 dygn. Eftersom detta är trä kommer det att krympa eller expandera beroende på luftfuktighet och temperatur. När träet har acklimatiserats kan du gå vidare till nästa steg. Om du nu applicerar en barriärgrund kommer du att förhindra att färgen absorberas senare. Det kan leda till oönskade utbuktningar.

På grund av spånskivans ojämna profil, även med noggrann slipning, uppstår utbuktningar. Dessa kallas bon och skapas när hålrum mellan flisen fylls med färg. Du kan förhindra detta genom att fylla dem med en spatel eller fylla dem med en blandning av slipdamm och lim.

Alternativt kan du också tapetsera ditt träslag. Detta görs mest med konventionell väggfärg. Dessutom är slutprodukten inte så lätt att förutsäga. Om du är osäker på om du gillar den valda färgen, ta bara en kvarvarande bit eller baksidan och prova den.

VILKA FÄRGER FINNS TILLGÄNGLIGA?

I grund och botten kan du använda vilken vägg eller träfärg som helst. Oavsett om det är akryl, emulsion eller krita, allt är möjligt! Se bara till att du inte blandar färger eller grundfärger. Om du väljer en barriärfärg och tätningsmedel som är lämplig för akrylfärg, bör du också använda motsvarande färg. Om du väljer en väggfärg är det lämpligt att applicera en isolerande grundfärg istället för vanlig träfärg. På detta sätt kommer inga rester ut ur träet senare och attackerar din färg.

MÅLA OSB-PANELER

Du köpte rätt trä, slipade ner det korrekt, grundade det och valde färgen. Nu är det dags att måla. Applicera färgskiktet med jämna och lugna rörelser. Om resultatet inte är perfekt vid första målningen rullar du helt enkelt över det en andra gång.

MÅLA

Istället för att måla OSB-paneler kan du också lacka dem. Lösningsmedelsbaserad färg är särskilt lämplig. Den finns antingen som en högglans-, matt- eller sidenmattversion. Att arbeta med högglanslack är svårt. Det är särskilt känsligt för repor och scuffs. Använd istället halvblank lack. Så du behöver inte oroa dig för onödiga skador. Använd en syntetfiberrulle här och se till att arbetsplatsen är dammfri. Späd färgen med tjugo procent för grundfärgen och applicera den jämnt.
Ventilera nu rummet mycket och låt det torka i 13 timmar. Slipa spånskivan en gång till och applicera sedan ytterligare ett lager med tio procent tunnad lack. Du upprepar denna process två till tre gånger. Du kan göra utan att slipa vid det sista passet. Nu ska OSB-kortet se snyggt ut och vara väl skyddat från vatten och fett. Tätning är därför inte nödvändig.

BETNING

Att beta en OSB-panel skapar en särskilt intressant yta. Den enskilda flisen absorberar fläcken i olika grader, vilket resulterar i ett snyggt mönster. Om du applicerar fläcken oftare blir färgen mörkare och mörkare så att du kan förbättra resultatet. Fördelen med en fläck framför en glasyr är att fläcken tränger mycket djupare in i träet. Slutligen måste en skyddande lack appliceras. Förutom den skyddande effekten gör detta färgen ännu mer intensiv. Vaxfläcken är ett undantag, det är en färg och tätningsmedel i en.

OSB-PANELER ÄR VAXADE ELLER OLJADE

En annan variant för bearbetning av OSB-paneler är vaxning eller oljning. Lämpliga färger är så kallade linoljelacker eller hårda vaxoljor. Dessa är särskilt lätta att använda och kan vanligtvis appliceras med en trasa eller en bred borste. Om du är osäker bör du dock alltid lyssna på rekommendationerna från en specialist. Eftersom inte alla oljor är kompatibla med naturligt träfärg. Som alltid är proceduren densamma. Sanda plattan och applicera färgen försiktigt och jämnt. Detta steg kan också upprepas om du inte är nöjd med resultatet.

OSB-PANELER MÅLAR PÅ GOLVET

Grov spånskiva kan också användas som golvbeläggning. Om du vill måla dessa OSB-paneler är det lite mer komplicerat att välja färg. Strikt taget rekommenderas inte målning. Eftersom golvet används oftare och därmed slits ut snabbare, är det mer benägna att tillgripa lack, olja, fläckar eller vax. Fortsätt på exakt samma sätt som med väggpanelerna.

SLUTSATS

Grova spånskivor används ofta som ett skydd i inredningen. Om du vill måla OSB-skivor har du olika metoder att välja mellan. På detta sätt kan de fula träpanelerna snyggas upp och samtidigt kan ett bra skydd mot fukt appliceras. Det är viktigt att du inte köper skivor som är avsedda för utomhusbruk. Dessa har vanligtvis ett skyddande lager som inte passar bra med färgerna. Du kan knappast undvika mindre brister och sprickor i färgen över tid, så var inte rädd för att röra upp dem. Den nya glansen bibehålls således.

Kontakta oss om du är intresserad av en professionell målare i Göteborg!