Måla golven eller byta ut?

Så vackert som ett golv kan vara – det är inte ovanligt att det slits ut efter flera år om det har tappat sitt snygga utseende. Golv är naturligtvis ett av de mest stressade elementen i ett hus och kräver därför regelbundet skötsel och underhåll. Byggare står ofta inför frågan om att måla om eller byta ut golvet. Det beror på det enskilda fallet – eftersom målning inte alltid är lönsam eller effektiv.

MÅLA GOLVET ELLER FÖRNYA GOLVET – VAR ÄR DET VÄRT DET?

Målning av golv är undantaget i privata hem – men det är vanligare inom industrin. Förråd eller industrihallar har golv som ofta är målade för att förhindra att för mycket smuts fastnar på dem. Naturligtvis spelar utseendet också en roll. Sist men inte minst är målningen billig och kan ofta göras utan hjälp av proffs. I den privata sektorn är detta emellertid inte alltid rätt lösning, för här kan ett nymålat golv, vars utseende spelar en viktig roll i vardagsrummet, snabbt repas igen – det är vanligtvis fallet efter bara några veckor. Efter flera månader skulle det vara så slitet att du måste förnya golvet igen. Av ekonomiska och praktiska skäl enbart väljer de flesta därför en fullständig ersättning av golvet. Ett alternativ till detta är ett speciellt polerat betonggolv som har en särskilt lång livslängd och robusthet. Kostnaderna är lite högre, men du behöver inte investera så mycket senare eftersom golvet kommer att hålla sitt snygga utseende på lång sikt och kommer bara att behöva en ny färgbeläggning efter en lång tid. Men eftersom det inte är särskilt hemtrevligt, används det främst i källare, förråd och garage.

MÅLA GOLVET OCH BEHANDLA GOLVET PÅ RÄTT SÄTT

Om du ändå har beslutat att måla golvet är det viktigt att endast använda lämpliga färger för golv. Specialfärger för golv har en annan sammansättning än vanlig väggfärg och är mer motståndskraftiga mot nötning. Rengör nu försiktigt golvet för smuts, helst med en fuktig mopp och vinäger. Om allt är torrt och rent ska du förbehandla golvet med en djup grundmålning. Detta måste torka cirka ett halvt dygn, helst över natten. Därefter är golvet klart att måla. Innan du kan börja, tejpa alla områden du vill skydda från färgen. Det rekommenderas också att först utspäda färgen för golvet: den första beläggningen bör endast bestå av ett tunt lager, som blandas med trettio procent vatten. En färgrulle hjälper till att göra applikationen särskilt jämn. Se till att börja i det bakre hörnet av rummet och arbeta dig upp till dörren. Så du behöver inte gå över nymålade områden, vilket skulle lämna fula märken.

Färgen ska torka ut efter cirka fyra till fem timmar. Nu kan du applicera ett andra, tjockare lager färg som är outspätt. Använd en ren färgrulle för att applicera färgen jämnt på golvet. Se till att du når alla platser – hörn som är svåra att komma åt kan också bearbetas med en mindre pensel vid behov.

Kontakta oss för att få professionell målning i Göteborg redan idag!