Måla barnrum

Lyckliga föräldrar missar ofta inte möjligheten att måla sina barns rum själva. Så du kan uttrycka din glädje för ditt barn och låta din kreativitet springa fri. Men när du väljer de färger där du vill måla väggarna i barnkammaren, bör du tänka på det i förväg och få lite information.

HUR KAN FÄRGER PÅVERKA DINA BARN?

Det säger sig självt att när du väljer väggfärg bör du se till att den inte är giftig och att den inte avger några giftiga ångor när den torkar. Om ditt barn redan är lite större vill han eller hon säkerligen vilja vara med vid valet av färger för sitt eget rum. De flesta barn gillar det mycket färgstarka och i princip bör barns rum också vara färgglada. Men för många olika eller för pråliga färger kan påverka ditt barns humör negativt. Ditt barn ska känna sig bekväm i sitt rum på lång sikt, uppleva det som en säker plats. Det är därför viktigt att vara tydlig med färgen på rummet och om möjligt prata med barnet.

GLÄDJE OCH GOTT HUMÖR I BARNRUMMET

Om ditt barn är ganska lugnt och reserverat är gula toner mycket lämpliga för barnkammaren. De uppmuntrar och lockar några tysta barn ur reservatet. Om gult är för ljust får en vacker orange samma effekt. Dessa färgtoner har den ytterligare fördelen att ljusa färger visuellt förstorar ett rum. Naturligtvis är färgkombinationer också möjliga, till exempel skulle det vara trevlig för den sovande alkoven eller runt sängen. Med jordfärger känner barn sig skyddade, som i en grotta.

UPPMUNTRA DITT BARNS KREATIVITET

Om ditt barns favoritfärg är röd kan du försöka övertala en lila. Rött har inte en mycket positiv effekt på ditt barns humör, det gör väldigt livliga barn rastlösa och aggressiva. Lila sägs å andra sidan ha en positiv effekt på barns kreativitet. Det garanterar förmodligen mental balans.

LUGNANDE OCH BALANSERANDE NYANSER

Om ditt barn är mer orolig kan du prova blåtoner runt barnkammaren. Färgen blå anses vanligtvis ha en lugnande effekt, varför den ofta väljs för sovplatser. Färgen grön är å andra sidan avsedd att säkerställa harmoni och balans. Att måla barnrummet i blått och grönt bör skapa balans och koncentration in i rummet.

När du funderar på vilken färg du ska välja för målningen av barnrummet, försök att svara på ditt barn och välja rätt nyanser med denne. När allt kommer omkring är målningen inte bara att försköna rummet visuellt, utan också att främja ditt barns välbefinnande.

Kontakta oss om du har vidare frågor eller om du vill ha en professionell målare i Göteborg!