Hur man målar väggar: nödvändiga fakta

Har du tagit steget och ska måla dina innerväggar i en annan färg? Skynda dig inte in i det och informera dig själv i god tid. Med våra användbara tips lär du dig mycket om hur du effektivt målar dina väggar.
Om du vill måla ett rum är det bäst att börja med taket. Sedan målar du dörrkarmarna för att avsluta med väggarna. Men hur målar du väggarna effektivt?

Förberedelserna är halva jobbet

Med god förberedelse kommer målningen att gå mycket snabbare eftersom du inte behöver stanna varje gång på grund av svåra hinder som dyker upp i din målning. Gå därför igenom den här checklistan för grundlig förberedelse.

  • Ta bort fettfläckar med ett miljövänligt avfettningsmedel och torka sedan med trasa med vatten.
  • I fuktiga områden, tvätta bort eventuellt mögel på väggarna med utspätt blekmedel. Att bara måla om är inte meningsfullt eftersom det i längden kommer gå tillbaka ganska snabbt och se ut som när du började.
  • Kontrollera om underlaget är sammanhängande och tillräckligt bärande. Du kan testa detta genom att sticka lite tejp i ett hörn och dra av det. Om gipset ligger kvar på väggen är ytan fortfarande OK.
  • Gör dina väggar starkare med målarfleece. Detta gör att de bättre tål en knackning på utsidan, men absorberar också bättre sprickor på insidan.
  • Fyll i små gropar och tillsätt spackel vid behov för ett jämnt och vackrare resultat.
  • Ta bort uttag och socklar. Om detta inte är möjligt, täck över dem med tejp. I det stora utbudet av tejptyper gäller principen: ’du får vad du betalar för’. Om du arbetar med billigare varianter är det bäst att ta bort dem samma dag, annars kan du ha limrester.
  • Välj rätt borstar och rullar! Det finns många nya tekniker (t.ex. mikrofiber) för en mycket fin finish. Genom att måla med en mycket tjock rulle på din vägg får du förr en stor rullstruktur.

Hur man målar väggar: på rätt sätt

Primer har företräde

Olika substrat kräver olika primers. När allt kommer omkring behöver du en annan grundare för att måla väggar än att måla dörrar eller skåp. Så investera i en väl täckande primer, så du behöver vanligtvis bara en ytbeläggning.

Tips: i problemfall som ett kök där något rökt i 20 år, eller vid fuktringar, är det bäst att börja med en specifik och mycket isolerande primer. Vi som målare kan ge dig många råd och tips om produkter här!

Rätt färg? Det varierar!

För att måla väggar rekommenderar vi vanligtvis att arbeta med kvalitetsfärg. I vårt Topp-sortiment kan du välja mellan den halvmatta finishen, som har en något högre glans.

Tillräcklig färg lönar sig

Bra färg är inte billigt, men det är dock verkligen inte en bra idé att använda målarfärgen sparsamt och använda för lite av det. Erfarenheten visar att man vanligtvis börjar med bra förbrukning, men ju längre man går … ju hårdare börjar man trycka på rollern och desto mindre färg använder man. Detta leder inte till ett bra resultat. En rekommenderad förbrukning anges alltid på färgburkens etikett. Vänligen respektera detta!

Arbetet kontrollerat

Arbeta alltid strukturerat. Gör varv på en halv meter, doppa rullen igen och börja med nästa varv. Se till att temperaturen i rummet som ska målas inte är för hög.

Tekniken utvecklas

Få råd om de senaste alternativen när det gäller färg och material. Du kan kontakta oss som erfarna målare i Göteborg!

Måla fasader

Med ytterväggar är det hela lite mer komplext. Varje fasad är trots allt annorlunda på grund av yttre faktorer och de olika substraten har också sina egna specifika fallgropar. Därför krävs expertis.
Vi besöker dig gärna för att få en bra bild av fasaden. Efter besöket lämnar vi gärna en kostnadsfri offert för att du ska kunna jämföra om du vill låta våra målare sköta jobbet, ett annat måleri eller om du kanske målar själv.