Hur målar du ombré?

Ombré-utseendet har blivit mer och mer populärt under de senaste åren: vare sig det gäller kläder, frisyrer eller möbler och accessoarer – färggradientutseendet är mer modernt än någonsin och hittar naturligtvis också in i folks hem. Det som är säkert är att en vägg med ett ombré-utseende är ett blickfång som ingen kan fly och som ger ett rum mycket mer djup. Det är dock viktigt att göra det på rätt sätt. Du kan ta reda på hur du designar en ombré-vägg här.

VÄGG I OMBRÉ – EN UNDERBAR LEVANDE TREND FÖR HEMMet

Ljusa färger som täcker hela väggen är verkligen imponerande, men inte nödvändigtvis exceptionella. Anledning tillräckligt för att titta på andra alternativ – ombré-looken, en färggradientdesign som kan designas efter dina egna önskemål, är absolut trenden. Den stora fördelen är att denna effekt kan användas för att skickligt ge ett rum en subtil eller kraftigare färgstänk, men den verkar aldrig överbelastad. Dessutom förlänger en gradient som tänds uppåt tydligt utrymmet. För detta är det inte bara en fråga om rätt teknik, valet av färg är också avgörande om du vill skapa ombré-effekten på din vägg.

Så det första steget bör vara att välja rätt färger för ombré-utseendet. Klassikern är att skapa en lutning som går från en djärv färg som appliceras längs golvet till vitt. Vilka nyanser du väljer är upp till dig. I alla fall kan du vara säker på att det här utseendet aldrig kommer att se rörigt ut i ett rum – även om du väljer svart eller mörkröd som bas.

Ett bra tips: välj en nyans som harmoniserar med din inredning och ta upp liknande nyanser. Detta skapar en vacker, sammanhängande helhetsbild.

SÅ UTFORMAR DU DIN VÄGG I OMBRÉ-DESIGN

Även om det ser svårt ut vid första anblicken, är det barns lek att föra ombré-utseendet till din egen vägg. Du behöver inte vara en professionell målare för att göra detta – det räcker om du arbetar försiktigt och med ett öga.

Vad du behöver för arbete:

  • Något för att täcka golvet med
  • Självhäftande tejp för väggarna
  • Färgrulle och bred pensel
  • Två färger efter önskemål (eller en kruka med vit färg och en annan stark ton)

Så välj först de nyanser du gillar. Om du bara väljer en nyans som är kombinerad med vit är valet vanligtvis enklare. Om du väljer två olika nyanser utan vit bör de motsvara samma färgfamilj, så att en vacker lutning skapas. Tumregel här: Den mörkare färgen rinner upp i ljuset.

Det första steget i utformningen av ombré-utseendet är att fodra golvet framför väggen med film och maskera kanterna på väggen som ska målas. Applicera nu den mörkare färgen med färgrullen i en höjd av cirka fyrtio till sextio cm – beroende på takhöjden. Se till att du har nått alla områden.

Lägg nu något av den andra tonen i målarfärgen i den första färgen och blanda potten kraftigt. Applicera sedan denna lera på topp tio till tjugo cm på den fortfarande fuktiga färgen med en pensel – detta skapar en lätt bländning. Gör nu samma sak: Lägg lite mer av den ljusare färgen i den första färgkannan och arbeta dig upp bit för bit tills väggen är vit eller når den andra skuggan.

Som vi tidigare skrev så går det att utföra denna målningsteknik även om man inte är ett proffs men det är inte lätt. För ett garanterat bra resultat så kan det vara bra att kontakta oss som din målare i Göteborg!