Fuktskydd i badrummet – målning eller tapetsering?

Renovering av fuktiga rum kräver ökad uppmärksamhet eftersom stänkvatten och hög luftfuktighet kan leda till problem. Om du vill måla badrummet badrummet, måste du ta fixa fuktskydd. I princip kan du måla i badrummet, under förutsättning att du tar hänsyn till specialfunktionerna som måste finnas i detta rum.

LASTEN ÄR INTE DENSAMMA I HELA BADRUMMET

Färg eller tapeter i badrummet måste kunna hantera vattenånga. Materialet får inte vara mögligt och ska torka väl. Stänk av tvålvatten kan också förväntas i området runt handfatet och badkaret. Väggbeklädnaden måste vara motståndskraftig mot nötning. Färg i våtrum måste uppfylla dessa krav, men många tapeter gör det inte. Om du vill ha tapeter i detta område behöver du en icke-slipande tapet, helst gjord av fleece eller glasfiber.

I duschområdet med duschen verkar vatten på väggen under tryck. Du kan också måla badrummet med en vattentät färg i duschområdet. Normala färger för fuktiga rum erbjuder dock inte tillräckligt fuktskydd här.

RÄTT FÄRG FÖR BADRUMMET

Silikatfärger är betydligt bättre än emulsionsfärger. De är öppna för spridning och erbjuder naturligt skydd mot mögel. Dispersionssilikatfärger och solsilikatfärger kan målas på nästan alla underlag, medan ren silikatfärg endast är lämplig för mineralplaster.

Du kan tona både spridning och alla silikatfärger med lämpliga pigment. Var uppmärksam på tillverkarens information, eftersom färgens egenskaper kan ändras. Med plastfärger är du alltid på den säkra sidan.

ALTERNATIV TAPET?

Tapet i badrummet ger dig naturligtvis en mängd olika designalternativ eftersom du kan införa olika mönster och strukturer. Men både tapet och lim måste vara motståndskraftiga mot fukt. Papperstapeter är endast lämpliga för områden som inte utsätts för vattenstänk. Var uppmärksam på en anmärkning ”lämplig för våtrum”. Normala tapeter kan expandera och rynka under påverkan av vattenånga.

Var försiktig med plasttapeter. Ytan erbjuder utmärkt fuktskydd i badrummet och dessa tapeter kan också tvättas bort, men de är absolut ångtäta. Fukt som tränger igenom sprickor, spikhål eller runt kanterna avdunstar mycket dåligt. Det kan vara mögligt bakom tapeten.

På grund av risken för mögel bör du aldrig skydda tapeter med lack från det våta. Bakom det ogenomträngliga lagret finner svampar och sporer idealiska levnadsförhållanden. Tack vare det stora urvalet av tapeter med öppen diffusion och utmärkta badrumsfärger är improvisation i målning eller tapetsering onödig.

Kontakta oss för vidare information eller om du vill ha experthjälp inom tapetsering eller målning i Göteborg!